top of page

Uppdaterat: 19 jan.

Efter ett långt uppehåll från eget bloggande är det dags att ta tag i det här igen.

Under en period har jag skrivit för Lärarnas Riksförbund men då ämneslärarbloggarna tagits bort i och med fackförbundens sammanslagning uppstod ett vacuum- jag visste inte riktigt var jag skulle göra av mina tankar. Att fortsätta på den gamla bloggen Hjärna med händer kändes inte helt bra då jag upptäckt hur mycket reklam som poppar upp där.

Det blir istället här på min alldeles egna hemsida som jag skapar en vrå för allt jag tänker kring mitt skoljobb i slöjdsalen.


Den här hemsidan har jag startat som bas för min egen verksamhet. När jag inte arbetar i skolan hantverkar jag mycket. Jag utforskar en massa olika tekniker och i samarbete med min tidigare kollega Marika anordnar jag hantverksläger på Österlen och i Lerumstrakten. Förhoppningen är att den sidan av min tid successivt ska växa men i dagsläget ger det mig en bra balans i tillvaron. Av den anledningen finns här lite annat än texter om skola att kika på.


I morgon startar en alldeles ny och fräsch vårtermin och jag har verkligen släppt allt som har med skola och den sortens jobb att göra under ledigheten. Det är alldeles nödvändigt om en ska orka och jag vet av erfarenhet att inget blir bättre om jag planerar till tänderna innan terminsstart. Jag måste ju möta mina nya elever först för att se var de står, vad de redan kan och vad de behöver öva. Framför allt halva årskurs sju som haft trä och metallslöjd förra terminen. Dem har jag ju aldrig träffat förr.Jag kommer att utgå från vad eleverna gjorde förra terminen och skruva lite i planeringarna utifrån det jag sett funkar bättre eller sämre. År 7 ska arbeta med att brodera nålbrev under de första 6 veckorna, sedan ska de sy sig en slöjdpåse. År 8 ska arbeta med garnteknik- stickning och då ingår både räta och aviga maskor. År 9 får välja vad de vill fördjupa sig i förutsatt att de kommer igång de första veckorna. Annars får de en uppgift av mig att lösa. Kommande blogginlägg tänker jag ägna åt att beskriva lite mer ingående hur jag planerar och varför. Hoppas du vill hänga med!


Eva
En härlig helg i Baskemölla på Österlen är till ända och det är nästan svårt att sammanfatta ett så intensivt läger. Fjorton deltagare anslöt från olika delar av landet. Från Stockholm och Göteborg, Småland och Skåne kom stickglada, garnälskande personer för att frossa i att under obruten tid ägna sig åt skapande och hantverk.


Vi som arrangerar helgen är båda utbildade slöjdlärare och behärskar ett stort antal varierande hantverk och så klart vill vi bjussa på nya kunskaper till de som åker på vårt läger. Att prova på ett hantverk man inte tidigare utövat kan ge mersmak och det är ju alltid roligt att lära något nytt. Vi försöker alltid se till att man får med sig små minnessaker från våra läger, saker man själv har tillverkat och den här gången blev det läderkurs, symaskinskurs, raglankurs och en liten genomgång av några olika användbara uppläggningar.Förutom aviserade kurser kunde vi inte låta bli att sticka emellan med lite extra smått och gott. Fredagen startade med en uppvärmning för läderkursens saxfodral och alla fick prova på att sy ett litet nålfodral i läder.


Efter fredagens middag provade vi också att arbeta med krympplast och alla skapade såväl vinglasmarkörer som stickmarkörer. Helt klart helgens snabbaste workshop! Jubel utbröt och fler än en kröp på golvet framför ugnsluckan och tittade på när plasten dansade.

På vägen hem i bilen satte vi genast igång att spåna möjliga upplägg inför kommande läger. Det kommer att bli alldeles fantastiskt, det vet vi redan. Datum är inte satt men håll utkik under våren 2023.


Vi som arrangerat är rusiga av lycka efter alla glada skratt och tillrop under helgen. Eller som några av deltagarna uttryckte det på frågan om vad de kommer att minnas från helgen:

Den otroligt härliga stämningen, alla skratt, gemensamma skapandet, nyförvärvade kunskaper om stickning och maskinsömnad, ert (Eva, Marika) engagemang och glädje, krympplast och Sannes mat!
Det härliga stämningen och energin. Njutningen av att serveras idéer och projekt, tillsammans med era pedagogiska "attityder". Väldigt god mat hela tiden, och att allt var så enkelt och smidigt. Bara att tuffla runt där och pyssla med olika roliga saker...
Den här helgen kommer jag leva på länge. Kul att prova på nytt, både med läder och symaskin.
bottom of page