top of page
Sök

En härlig helg i Baskemölla på Österlen är till ända och det är nästan svårt att sammanfatta ett så intensivt läger. Fjorton deltagare anslöt från olika delar av landet. Från Stockholm och Göteborg, Småland och Skåne kom stickglada, garnälskande personer för att frossa i att under obruten tid ägna sig åt skapande och hantverk.


Vi som arrangerar helgen är båda utbildade slöjdlärare och behärskar ett stort antal varierande hantverk och så klart vill vi bjussa på nya kunskaper till de som åker på vårt läger. Att prova på ett hantverk man inte tidigare utövat kan ge mersmak och det är ju alltid roligt att lära något nytt. Vi försöker alltid se till att man får med sig små minnessaker från våra läger, saker man själv har tillverkat och den här gången blev det läderkurs, symaskinskurs, raglankurs och en liten genomgång av några olika användbara uppläggningar.



Förutom aviserade kurser kunde vi inte låta bli att sticka emellan med lite extra smått och gott. Fredagen startade med en uppvärmning för läderkursens saxfodral och alla fick prova på att sy ett litet nålfodral i läder.


Efter fredagens middag provade vi också att arbeta med krympplast och alla skapade såväl vinglasmarkörer som stickmarkörer. Helt klart helgens snabbaste workshop! Jubel utbröt och fler än en kröp på golvet framför ugnsluckan och tittade på när plasten dansade.

På vägen hem i bilen satte vi genast igång att spåna möjliga upplägg inför kommande läger. Det kommer att bli alldeles fantastiskt, det vet vi redan. Datum är inte satt men håll utkik under våren 2023.


Vi som arrangerat är rusiga av lycka efter alla glada skratt och tillrop under helgen. Eller som några av deltagarna uttryckte det på frågan om vad de kommer att minnas från helgen:

Den otroligt härliga stämningen, alla skratt, gemensamma skapandet, nyförvärvade kunskaper om stickning och maskinsömnad, ert (Eva, Marika) engagemang och glädje, krympplast och Sannes mat!
Det härliga stämningen och energin. Njutningen av att serveras idéer och projekt, tillsammans med era pedagogiska "attityder". Väldigt god mat hela tiden, och att allt var så enkelt och smidigt. Bara att tuffla runt där och pyssla med olika roliga saker...
Den här helgen kommer jag leva på länge. Kul att prova på nytt, både med läder och symaskin.
22 visningar0 kommentarer

Frivoliteter- en gammal teknik som får de flesta att se lite fundersamma ut. Vad är det egentligen? Och hur går det till?


Ordet frivoliteter kommer från den franska ordet för lättsinnig, frivole. På engelska heter det tatting. Att utöva tekniken heter att slå frivoliteter.


Tekniken härstammar från tidigt 1800-tal, man tror att den har sitt ursprung i de knutarbeten som var populära på 1700-talet men det kan också ha utvecklats från makramé. Frivoliteter har varit populärt i omgångar och under 1920-talet var det ett vanligt och omtyckt terapiarbete för båda herrar och damer på landets sanatorier. Med internet är det allt fler som lär sig tekniken och utvecklar hantverket genom att göra nya mönster, integrera pärlor och hittar nya användningsområden.


När man slår frivoliteter hålls tråden runt den ena handen medan skytteln hanteras av den andra. Inga andra hjälpmedel än tråd, händer och skyttel behövs utom i de fall skytteln inte har någon udd eller krok. Då kan en tunn virknål vara till hjälp vid sammanfogningen av olika mönsterelement.


Eftersom man i frivoliteter skapar spets genom att knyta dubbelknutar över en tråd och därefter dra ihop dem måste garnet man använder vara jämnt och utan knutar eller ojämnheter. Det bör inte ha en tendens att tvinna upp sig. Vanligast är att man använder en merceriserad bomullstråd av god kvalitet. Dessa finns i flera olika grovlekar och i många olika färger.

Källa: Wikipedia



11 visningar0 kommentarer


Det är längesedan jag broderade nu men efter besöket på Frölunda kulturhus och utställningen Mitt Göteborg blev jag sugen på att rota fram allt mitt material.


Ann är en av brodöserna i den numera ganska stora Göteborgsbaserade grupp inom Täcklebo broderiakademi som då och då har utställningar runt omkring Göteborg. Gruppen heter Textila äventyr och när det kommer till fritt broderi är alla tekniker och alla material tillåtna. Det gör att det är en spännande bredd i verken, det finns något som tilltalar alla tänker jag.


För många år sedan var Ann min lärare på en broderikurs under min slöjdlärarutbildning och sedan dess har vi setts regelbundet, broderat ihop, gått på kurser och hållit den textila diskussionen levande. I sommar hoppas jag att vi kan ses i trädgården och brodera ihop. Det blir bra som omväxling mot all stickning det varit det senaste. Och ull är ju ganska varmt på sommaren.


Stormen Gudrun har inspirerat till den här bilden och den hängde verkligen helt perfekt intill ett stort fönster. Ljusinsläppet fick guldstygnen i form av spretiga knutar att lyftas och de skira bladen i kanten av Gudrun blev en fin kontrast till materialet i ansiktet, det verkade vara av en lags hårdare plast.


Alla dessa fyrkanter perfekt placerade över dukens olika solnedgångsfärger, vilket ljus! Och det är fascinerande hur det går att med linjer i olika riktningar få till ett sådant djup i bilden.

Mot nya djärva mål med färg och garn och nål!




38 visningar0 kommentarer
bottom of page