top of page

Hej och välkommen!

Jag heter Eva och jag arbetar med hantverk mest hela tiden. Olika material och tekniker- det finns alltid nytt att lära.

IMG_5494 2.HEIC

Mormor lärde mig att sticka när jag var fyra år. Då hade jag inte bästa tålamodet, jag har fått berättat för mig att jag kastade stickorna och sprang ut och lekte men något måste ha fastnat och jag måste ha lärt mig rätt snart och sedan har jag stickat i hela mitt liv.

 

Jag fick garn från mamma och mormor, rester som blivit över från deras stickningar och friheten i det då så trendiga hönsestrikk passade mig alldeles utmärkt. Tunt garn och tjockt garn, fluffigt luddigt, ull och akryl- jag bara knöt ihop och fortsatte sticka.  Allt som oftast glömde jag av mig och det var mer regel än undantag med olika långa ärmar. En petitess som lätt gick att åtgärda med symaskin och sax. Repa var inte riktigt min grej.

Idag är jag väldigt glad över att åtminstone en tröja finns kvar från hela den här galna produktionen.

Under en lång tid var det design och klädsömnad som lockade och jag sydde mycket kläder både åt mig själv och till andra. Jag ville lära mig från grunden och bodde ett tag i Köpenhamn där jag pluggade dam och herrdesign. Det var en rolig och lärorik tid och när jag kom hem fanns det en hel del uppdrag att sy balklänningar, i Lund är det alltid studentbal på någon nation. Jag märkte dock ganska snart att det inte var något för mig, jag tröttnade snabbt på att sy det som någon annan bad mig. 

 

Efter ett lyckat längre vikariat på högstadiet hade jag bestämt mig, det kändes rimligt att läsa till textilslöjdslärare och därmed flytta till Göteborg med hela familjen.  Fem år senare var jag klar och trots ett par flyttar mellan skolor är jag kvar i yrket. Jobbet i skolan var viktigare för mig än jag först trodde och har lett till att jag engagerat mig och drivit tankar om pedagogisk slöjd i olika forum, föreläst runt om i landet och skrivit en hel del både i egen blogg och på andras samt kapitel i ett par antologier om slöjdundervisning.

Mitt arbete som slöjdlärare på en högstadieskola har gett mig många års erfarenhet av att undervisa och inspirera i olika textila hantverk men det räcker liksom inte att skapa mellan 9 och 5. Det bara fortsätter och fortsätter och det finns alltid ny ull att spinna, nya klänningar att sy och blogginlägg att skriva.

Skärmavbild 2021-03-06 kl. 15.18.50.png

Några gånger per år drar jag igång hantverkshelger, ibland på Österlen i Skåne och ibland runt Göteborg där jag bor. Dessa annonserar jag här och på sociala medier så håll utkik- det brukar vara helt grymt roligt. På Österlen bor vi i Baskemölla på ett mysigt vandrarhem och jag och min kollega håller workshops i olika hantverkstekniker så att man kan få prova annat än stickning och vandrarhemsägaren Sanne serverar alla mål mat, vällagat och kryddat med kärlek. 

7659B029-A9EF-4C4A-8EF4-E309BCF283C3.jpg
118588E4-F6EA-47C9-92C3-811A90D3E7B0.jpg
IMG_1727.JPG
IMG_1698.heic

Jag syr fortfarande mycket och min samling av symaskiner går inte av för hackor, de är bra till lite av varje och därför har de alla en given plats i min ateljé hemma. När andan faller på klurar jag på olika projektväskor, stickmarkörer och eftersom de skulle kunna komma till glädje för fler kommer de kanske att finnas till försäljning här på hemsidan om intresse finns.

Vill du komma i kontakt med mig finns jag på Instagram och Facebook som @skapasaker eller på mail eva@skapasaker.se

IMG_3003.jpg
IMG_2539_edited.jpg
IMG_3006.jpg
IMG_2405.jpg
bottom of page